Woordenlijst

Nieuw bij monday.com? Welkom bij de monday.com woordenlijst, boordevol met alle termen die je moet weten om je op weg te helpen!¬†ūüďĖ

Tip: Als je nog steeds je weg probeert te vinden, bekijk dan dit artikel om te zien hoe je aan de slag kunt gaan met monday.com!

Basisprincipes van het platform

Werkruimte

Werkruimten zijn als grote organisatiemappen, die worden gebruikt om de inhoud in ons account te categoriseren. Ze kunnen worden gebruikt om de borden van verschillende teams, projecten of welke andere categorie√ęn dan ook waar je team mee werkt te groeperen.¬†Ze zijn vooral handig voor bedrijven met een aantal verschillende afdelingen. Je kunt bijvoorbeeld verkoop-, marketing-, ontwerp- en HR-werkruimten maken en vervolgens alle gerelateerde borden naar de bijbehorende werkruimten slepen.

Map

Een map kan vergelijkbare borden samen groeperen en opslaan. Ze kunnen binnen je werkruimten worden gemaakt om alle relevante borden bij elkaar te houden. Ze voegen een extra niveau van organisatie en classificatie toe, zodat je altijd kunt vinden wat je zoekt!

Bord

Een bord is waar je groepen items worden vastgehouden. Het is een virtueel whiteboard waarop projecten worden opgeslagen als een manier om alles bij te houden, van alledaagse taken tot projecten van een maand of jaar. Je kunt een bord gebruiken om alles te beheren, van een project tot een roadmap, verkooppijplijn, budget ... de mogelijkheden zijn eindeloos!

Hoofdbord

Hoofdborden zijn een type bord met machtigingsinstellingen waarmee het bord voor iedereen binnen je account zichtbaar is. Alle hoofdborden zijn toegankelijk en transparant voor je teamleden of kijkers binnen je account.

Deelbaar bord

Deelbare borden zijn een type bord met machtigingsinstellingen waarmee het bord zichtbaar is voor iedereen met een link naar het bord. Ze kunnen worden gebruikt om een bord te delen met gasten buiten je team of bedrijf, zoals klanten, stagiaires of freelancers. Deze functie is beschikbaar bij het Standaard-abonnement en hoger!

Privébord

Privéborden zijn een type bord met machtigingsinstellingen waarmee het bord alleen zichtbaar is voor de gebruiker die het bord heeft gemaakt en voor diegenen die zijn uitgenodigd om lid te worden van dit bord. Privéborden zijn alleen voor interne gebruikers, wat betekent dat je geen gasten kunt uitnodigen om ze te bekijken. Zowel kijkers als leden kunnen worden uitgenodigd voor een privébord. Deze functie is beschikbaar vanaf het Pro-abonnement en hoger!

Dashboard

Dashboards zijn een geweldige manier om op één plek weer te geven wat belangrijk is. Ze zijn dynamisch en kunnen volledig worden aangepast en gevuld met apps en widgets. Ze geven je een totaaloverzicht van de projecten en voortgang van je team, en stellen je in staat om je team gefocust en gemotiveerd te houden voor doelen op hoog niveau en de productiviteit te verhogen!

Widget

Widgets zijn leuke kleine apps die je aan je dashboard kunt toevoegen en naar wens kunt aanpassen! Als je jouw dashboard als een prikbord beschouwt, zijn widgets alle afbeeldingen, kalender, plaknotities en documenten die je vastzet!

De basis van borden

Groep

Een groep is een kleurgecodeerde sectie op je bord die je items (rijen) bevat. Je kunt meerdere groepen op een bord hebben, zodat je je items kunt ordenen en categoriseren op een manier die het beste bij jou past. Een groep kan een week, een maand, een fase van een project of wat je maar wilt zijn!

Item

Een item is een enkele rij binnen een groep op een bord.  Het bestaat meestal uit een enkele taak binnen je project of taakbord, maar het kan alles zijn wat je maar wilt!

Kolom

Kolommen maken deel uit van het fundament van je bord. We bieden veel soorten kolommen waarmee je je bord precies zo kunt inrichten als je wilt. Je vindt al onze kolommen in het Kolommencentrum. Bekijk dit artikel om alle beschikbare kolommen te bekijken!

Linkerpaneel

Bordenlijst

Het paneel dat aan de linkerkant van het scherm uit- en inklapt, wordt de "Bordenlijst" genoemd. Het bevat al je werkruimten, borden en dashboards!

Favorieten

Met favorieten kun je je meest gebruikte borden selecteren en ze allemaal bovenaan je bordenlijst verzamelen voor gemakkelijke en snelle toegang wanneer je ze nodig hebt!

Snel zoeken

Je kunt in een oogwenk tussen borden wisselen met Snel zoeken. Je kunt er komen door op het bliksemschichtpictogram te klikken dat rechtsonder op je scherm verschijnt‚ö°ÔłŹ, of door de sneltoets te gebruiken - Command + B¬†op een Mac of¬†Ctrl + Bop een pc. Open gewoon Snel zoeken en typ de naam van het bord dat je wilt openen. Je recente borden staan bovenaan de lijst voor gemakkelijke toegang.

Linkerpaneel

Het donkere gebied aan de linkerkant van je scherm wordt het "linkerdeelvenster" genoemd. Dit menu bevat veel handige functies, zoals je meldingen, Mijn week en Doorzoek alles!

Meldingen

Een lijst met meldingen opent zich wanneer je klikt op het belpictogram aan de bovenkant van de linkerpaneel. Hier ontvang je alle informatie die specifiek voor jou relevant is (bijv. iets waarin je bent getagd, waar je aan bent toegewezen, een reactie op een door jou geschreven update, enz.).

Inbox

Onder het belpictogram staat het Inbox pictogram. In de Inbox zie je alle updates van borden waarop je bent geabonneerd, zelfs als je niet specifiek in die update wordt genoemd of aan elk item bent toegewezen. Je kunt dit zien als een nieuwsfeed, waar je alles kunt zien dat je team op die specifieke borden heeft geplaatst.

Mijn week

Klik op het kalenderpictogram in je linkerdeelvenster om Mijn week te openen. "Mijn week" is een handige manier voor jou om alles te zien wat jij en jouw team deze - en volgende week moeten doen, maar ook wat er te laat is. Het werkt door alle taken binnen je monday.com account te verzamelen die deze week uitgevoerd moeten worden.

Doorzoek alles

Het vergrootglaspictogram start Doorzoek alles. Met deze hoofdzoekmachine kun je alles doorzoeken waar je toegang tot hebt binnen je gehele account (bijv. naam van een bord, taken toegewezen aan een teamlid, status, naam van een item, filteren op datum, enz…).

Helpcentrum

Klik op het vraagteken in het linkerdeelvenster om al je vragen over monday.com en het gebruik ervan te stellen! Het Helpcentrum verschijnt in het midden van je scherm, waar je in ons Kenniscentrum kunt zoeken naar alles wat je moet weten! Je kunt artikelen lezen en video's bekijken vanuit het pop-upvenster!

Profielfoto

Je "profielfoto" is de cirkel in de linkerhoek van de onderkant van je scherm. De cirkel bevat een foto van jezelf, die naast je naam verschijnt op al je activiteiten op het hele platform. Als je geen foto hebt ge√ľpload, zal je profielfotopictogram je eerste initiaal weergeven met een gekleurde achtergrond. Wanneer je op je profielfoto klikt wordt je accountmenu geopend, dat veel handige snelkoppelingen en menu's bevat!

What's new

What's new is een feed waarmee je op de hoogte blijft van de nieuwste functies en updates op monday.com. Je kunt daar komen door op je profielfoto te klikken en vervolgens op "What's new" onder de categorie "Verken".

Monday.labs

Als je naar monday.labs gaat kun je een bètatester worden en al onze nieuwe functies uitproberen voordat ze worden uitgebracht!

Prullenbak

Heb je per ongeluk je bord, item of kolom verwijderd? Maak je geen zorgen, alle verwijderde items in je hoofd-, deelbare of privéborden verschijnen in de Prullenbak! Je kunt er komen via je profielfotomenu.

Gebruikerstypen

Admin

Een beheerder is een accountgebruiker met de mogelijkheid om het hele account te overzien. Ze kunnen alles beheren, van gebruikers en borden tot beveiliging en facturering.

Teamleden

Teamleden zijn je teamgenoten of medewerkers van je afdeling of de organisatie waar je mee werkt. Teamleden kunnen alle informatie op hoofdborden zien en kunnen worden uitgenodigd om eenvoudig samen te werken op zowel deelbare als privé borden. Er zijn twee soorten teamleden: de leden en de kijkers.

Lid

Een lid is een type teamlid dat bewerkingstoegang heeft tot borden die voor hen toegankelijk zijn binnen hun account.

Kijker

Kijkers zijn een ander type gebruiker dat je kunt uitnodigen voor je monday.com account. Net zoals teamleden, hebben ze toegang tot hoofd-, deelbare en privéborden die je besluit om met hen te delen. Het verschil is dat kijkers alleen borden kunnen bekijken, zonder dat ze ook maar iets kunnen bewerken.

Abonnee

Abonnees zijn beheerders, teamleden en gasten die een bord volgen. Elke keer dat iemand een update op een bord plaatst, verschijnt deze in de inbox van elke abonnee van dat bord.

Bordeigenaar

Een bordeigenaar is:

• De persoon die het bord gemaakt heeft
  • Een abonnee van het bord die door de maker van het bord tot mede-eigenaar is benoemd.

Een bordeigenaar kan alleen lid of beheerder zijn. Kijkers en gasten kunnen geen eigendomstoegang krijgen tot een bord.

Gast

Gastgebruikers zijn gebruikers die geen onderdeel zijn van je team, zoals een leverancier, een klant, een freelancer of een consultant. Gasten kunnen uitsluitend uitgenodigd worden voor deelbare borden en kunnen derhalve GEEN informatie van hoofd- of privéborden bekijken. Deze fantastische optie geeft je de mogelijkheid om veilig samen te werken met externe personen, terwijl de veiligheid van de informatie op hoofd- en privéborden gewaarborgd is.

Bordfilters en functies

Bordweergave

Met bordweergaven kun je de informatie van je bord op verschillende manieren visualiseren. Je kunt elke weergave toevoegen vanuit het Weergavencentrum om de gegevens van je bord om te zetten in een tijdlijn, kalender, grafiek, formulier of een paar andere coole formaten!

Integratie

Integraties laat je monday.com naadloos verbinden met externe platforms. Dit wordt gedaan door vooraf gedefinieerde integratiestromen te gebruiken die we voor jou hebben gemaakt om uit te kiezen.

Automatisering

Met automatiseringen kun je een gebeurtenis (zoals het wijzigen van een status) gebruiken om een actie te activeren (zoals het verzenden van een melding). Dit wordt gedaan door gebruik te maken van vooraf gedefinieerde automatiseringsstromen, die we voor je hebben gemaakt om uit te kiezen. Ze besparen veel handmatige stappen en verminderen de dingen die je moet onthouden.

Activiteiten registratie

Het Bordactiviteiten log toont alle eerdere activiteiten van een bord in één lijst! Hier kun je gewijzigde datums, statussen, verplaatsingen tussen groepen en meer zien!

Filter/ Tornado

Het filterpictogram wordt vaak het "Tornado-pictogram" genoemd en is op verschillende plaatsen op het platform te vinden. Je kunt je lijsten met borden, je weergaven, je widgets en je borden filteren! Het bordfilter bevindt zich in de rechterbovenhoek van al je borden en is een geweldige manier om de informatie die je op je bord wilt zien te verfijnen.

Menu met drie stippen

Het menu met drie stippen bevindt zich rechtsboven op je bord en opent het instellingenmenu van het bord.

Bulk-acties

Wanneer je meer dan één item selecteert, verschijnt het Bulk-acties menu onderaan je scherm, zodat je bulk-acties kunt uitvoeren! Met behulp van bulk-acties kun je met slechts één klik meerdere items tegelijk bewerken, verplaatsen, verwijderen, archiveren, exporteren en zelfs dupliceren!

Menu kolominstellingen

Wanneer je op de pijl rechts van de naam van je kolom klikt, opent het menu met kolominstellingen! Hier kun je belangrijke acties uitvoeren met betrekking tot de geselecteerde kolom.

Kolomsamenvatting

Voor elk van je kolommen kun je ervoor kiezen om het "Kolomoverzicht" weer te geven of te verbergen. Dit is in wezen een samenvatting van alles wat in die kolom in elke groep te vinden is. Voor een nummerkolom kan het de som van alle getallen in de kolom zijn en voor een statuskolom wordt de verdeling weergegeven van alle statussen die in die groep worden gebruikt!

Groepsoverzicht

Wanneer je een van je groepen samenvouwt kun je het Groepsoverzicht zien, waarin wordt weergeven hoeveel items in de groep staan, aangevuld met een geaggregeerde samenvatting van elke specifieke kolom. Zo kun je snel zien wat er in een groep gebeurt, ook als deze is ingeklapt! Je Groepsoverzicht zal alleen informatie tonen van kolommen waarvoor "Toon Kolomoverzicht" is geactiveerd vanuit de Kolominstellingen.

Samenvatting van bord

Onderaan je bord vind je je Bordoverzicht! Dit is een handige balk die je laat zien hoeveel items er op je bord staan, aangevuld met een geaggregeerde samenvatting van elke specifieke kolom. Je Bordoverzicht zal alleen informatie tonen van kolommen waarvoor "Toon Kolomoverzicht" geactiveerd is vanuit de Kolominstellingen.

Sorteren

Wanneer je met de muis over de bovenkant van een kolom gaat verschijnt het sorteerpictogram, zodat je de items in alfabetische of chronologische volgorde kunt sorteren , of volgens een bepaalde kolom!

Updates-sectie

Wanneer je op een item klikt, open je de sectie met updates. Met de updates-sectie kunnen jij en je team communiceren, in social media-stijl, binnen een item, waarbij alle gesprekken over een specifieke taak of project op dezelfde plaats en in context worden gehouden. Dit kan worden gebruikt om alle communicatie met betrekking tot een item te centraliseren en om bijlagen en gifs toe te voegen.

Informatievak

Vanuit de updates-sectie kun je overschakelen naar het informatievak tabblad. Informatievakken zijn stabiele, herschikbare dozen die vaak worden gebruikt voor het ordenen van documentatie en om bepaalde informatie met betrekking tot een item op een gemakkelijk toegankelijke manier op te slaan.